Çin, Tayvan, Vietnam, Filipinler gibi ülkelere sınırları olan ve söz konusu ülkelerin tamamının üzerinde hak iddia ettiği Güney Çin Denizinde, Çin egemenlik hakkı olduğunu iddia ederken ABD ise "uluslararası sular" tanımlaması yapıyor ve seyrüsefer özgürlüğü olduğunu iddia ettiği sulara askeri unsurlar gönderiyordu.
Obama yönetimindeki ABD, Güney Çin Denizi'ndeki askeri varlığından rahatsız olduğu Çin'e gözdağı vermek amacıyla çok sayıda savaş ve uçak gemisini bölgede konuşlandırmıştı.
5-10 YIL İÇERİSİNDE KESİNLİKLE SAVAŞA GİRECEĞİZ
Trump'ın başdanışmanı Steven Bannon, aylar önce "Tartışmalı adaların bulunduğu Güney Çin Denizi'nde ve Ortadoğu'da gelecek 5 veya 10 yıl içerisinde kesinlikle savaşa gireceğiz" tahmininde bulunmuştu.
Trump'ın "tartışmalı" başdanışmanı Bannon, radikal fikirleri ile bilinen bir isim. Trump'ın mülteci yasağı ve 7 ülkeye seyahat engeli gibi uygulamalarının mucidinin de Bannon olduğu belirtiliyor.
ABD BİZİMLE SAVAŞMAYA HAZIRLANSIN
Trump'ın ABD başkanlık koltuğuna oturmasına sayılı günler kala bir açıklama yapan Çin Hükümeti, göreve gelecek yeni ABD yönetiminin kendilerini Güney Çin Denizi'ne erişmekten alıkoymayı denemesi durumunda "askeri çatışmaya hazırlıklı olması gerektiği" uyarısında bulundu.
Çin, geçtiğimiz ay Güney Çin Denizi'nde ABD'ye ait ve istihbarat amaçlı kullanıldığı düşünülen bir insansız denizaltı aracını ele geçirdi.
ÇİN'İN ADALARI KULLANMASINA MÜSADE ETMEYECEĞİZ
Komşu ülkeler, BM ve ABD'nin tüm uyarılarına rağmen Güney Çin Denizi üzerindeki petrol gibi doğal kaynaklar bakımından zengin adalara askeri varlık konumlandırarak gerilime sebep olan Çin, aynı zamanda suni adalar inşa edip üzerine askeri üs ve sivil tesisler kurarak ihtilaflı sularda konumunu güçlendirmeye çalışıyor.
Bu çabalara sert çıkan ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Çin'in oluşturduğu suni adaları kullanmasına izin vermeyeceklerin açıkladı.
Böyle bir blokajın iki ülkeyi savaşa götürebileceği uyarısı yapılıyor.