3 Ocak 2025 Cuma / 4 Recep 1446

17 Ağustos 1999 depremi kaç şiddetinde yaşandı kaç kişi öldü?

17 Ağustos 1999 depremi yıl dönümünde tüm Türkiye’de törenler ile anılıyor. 18 sene önce Türkiye 17 Ağustos depremi ile sarsıldı. Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan depremde yüksek oranda can ve mal kaybı meydana geldi. 17 Ağustos 1999 depremi kaç şiddetinde oldu? Depremin şiddeti yapılan bilimsel araştırma çalışmalarının ardından 7.4 olduğu bildirildi. Çoğu vatandaş akşam geç saatlerde gerçekleşen depreme uykularında yakalandılar. Özellikle Kocaeli Gölcük’te binaların depreme dayanıklı yapılmaması, yanlış ve eksik malzeme kullanımı can ve mal kaybının fazla olmasına neden oldu. 17 Ağustos depremi kaç kişi öldü? Yapılan kurtarma çalışmalarının ardından depremin bilançosu ortaya çıktı. Detaylara haberimiz içerisinden ulaşabilirsiniz.

17 Ağustos 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
17 Ağustos 1999 depremi kaç şiddetinde yaşandı kaç kişi öldü?

17 Ağustos 1999 depremi kaç kişi öldü kaç şiddetindeydi sorularını cevabı vatandaşlar tarafından merakla araştırılıyor. 17 Ağustos depreminin üzerinden tam 18 sene geçti. Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcül ilçesi olan depremde yüksek oranda can ve mal kaybı meydana geldi. Kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından depremin bilançosu açıklandı.  Depremde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti. 17 Ağustos depremi kaç şiddetinde? Depremin şiddetinin 7.4 olduğu bildirildi. Son yüzyılın en büyük depreminde 23 bin 781 yaralı, 505 sakat ve 285 bin 211 konutun da hasarlı olduğu tespit edildi. Yapım hatalarından dolayı çöken binaların müteahhitlerine, yaklaşık 2100 dava açıldı. Özellikle Gölcük’te binaların depreme dayanıklı yapılmaması, yanlış ve eksik malzeme kullanımı can ve mal kaybının fazla olmasına neden oldu. Başbakan Binali Yıldırım 17 Ağustos Deprem Şehitlerini Anma Etkinliğinde, "Depremin ilk anında yaşanan şoklar atlatılır atlatılmaz ve tekrar olası bir depremde aynı acıların yaşanmaması adına 15 yıl boyunca belediyelerimizle, hükümetimizle el ele vererek dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Tabi bu uzun soluklu bir iş, bugünden yarına olacak bir şey değil. Hukuki, mali tarafı var, zaman boyutu var ama bilesiniz ki hiçbir şey insan hayatından daha değerli değil, daha önemli değil” açıklamasında bulundu. Detaylar haberimiz içerisinde sizlerle.

 

17 AĞUSTOS 1999 DEPREMİ BUGÜN 19.YILI ANMA GÜNÜ... 17 AĞUSTOS 1999 DEPREMİ MESAJLARI VE SÖZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

17 AĞUSTOS 1999 DEPREMİ BİLANÇOSU

Resmi rakamlara göre 17 bin 480 insanın hayatını kaybettiği 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi 7.4 şiddetinde gerçekleşti. Büyüklük, etkilediği alan ve sebep olduğu maddi kayıplar açısndan son yüzyılın en büyük depremlerinden biri olarak nitelendirilmektedir. Türkiye'nin önemli bir sanayi bölgesi olan Marmara Bölgesi'nde gerçekleşen deprem, çok geniş coğrafya'yı etkileyerek, ülkede büyük sıkıntılara neden olmuştur. Depremin ardından yapılan analizler sonucunda resmi raporlara göre 17 bin 480 ölüm, 23 bin 781 yaralı, 505 sakat ve 285 bin 211 konutun da hasarlı olduğu tespit edilmiştir.

17 AĞUSTOS'TA NE OLDU?

16 yıl önce, 17 Ağustos 1999 sabah 03:02'de merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan Marmara Depremi'nde, Ankara'dan İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedilen deprem sonrası resmi raporlara göre 17 bin 480 kişi öldü, 23 bin 781 kişi yaralandı ve 505 kişi de sakat kaldı. Büyük can ve mal kaybına neden olan depremde 285 bin 211 ev ile 42 bin 902 iş yeri büyük hasar gördü. Türkiye tarihini derinden etkileyen "Marmara Depremi"nde hayatını kaybedenler için her yıl anma etkinlikleri düzenleniyor.

Resmi kayıtlara göre Kocaeli’nde 9 bin 477, Sakarya’da 3 bin 891, Yalova’da 2 bin 504, İstanbul’da 981, Bolu’da 270, Bursa’da 268, Eskişehir’de 86 ve Zonguldak il sınırı içinde de 3 kişi olmak üzere toplam 17 bin 480 kişinin can verdiği büyük felakette yüz binin üzerinde insan da evsiz kalmış, yaklaşık 24 bin kişi yaralanırken, birçok kişi de sakat kalmıştı.

Sadece Kocaeli bölgesinde 17 bin civarında bina depremin ilk dalgasında çökerken, 91 bin konut orta hasar, 102 bin 822 konut az hasar gördü. 14 bin 133 işyeri hasar gördü. depremin ardından bölgede yaklaşık 45 bin prefabrik konut yaptırıldı. 150 binin üzerinde vatandaş kalıcı konutlar yapılana kadar prefabrik ve çadırlarda barındı.

 

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM’DAN DEPREM AÇIKLAMASI

Yıldırım, Kavaklı sahilinde düzenlenen 17 Ağustos Deprem Şehitlerini Anma Etkinliğinde yaptığı konuşmada, Gölcük, Kocaeli, Yalova, Sakarya'da Türk Milletinin tarifi imkansız büyük bir acı ile karşılaştığını söyledi.

"Depremin ilk anında yaşanan şoklar atlatılır atlatılmaz ve tekrar olası bir depremde aynı acıların yaşanmaması adına 15 yıl boyunca belediyelerimizle, hükümetimizle el ele vererek dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Tabi bu uzun soluklu bir iş, bugünden yarına olacak bir şey değil. Hukuki, mali tarafı var, zaman boyutu var ama bilesiniz ki hiçbir şey insan hayatından daha değerli değil, daha önemli değil. Şartlar ne kadar zor olursa olsun, işimiz ne kadar meşakkatli olursa olsun, ülkemizin her tarafından bu ve buna benzer depremlerde meydana gelebilecek acıları azaltabilmek, insanımızın hayatını kurtarabilmek adına var gücümüzle çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. O depremde 17 bin 480 vatandaşımızı kaybettik, ahirete yolculadık. Deprem şehitlerimizin yasını milletimiz, derin bir teessürle, sükunetle tuttu. O günden bu yana yaraları sarmak için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Tabi ki giden mal, yıkılan binalar her şey yerine gelir ama giden can geri gelmez. Bunun bilincindeyiz. Bu bilinçle gayretlerimizi artırıyoruz."

Yıldırım, depremle yaşamanın mutlaka öğrenilmesi gerektiğini belirterek, "Depremin doğuracağı sonuçları, can kayıplarını ortadan kaldırmak için daha çok çalışacağız, daha çok gayret edeceğiz ama her şeyden önemlisi farkındalık. Depremin farkındalığını öğrenmek ve buna göre hazır olmak. Yaşanacak bir felaket karşısında da ne yapacağımızı şaşkın bir vaziyette, panik bir vaziyette morallerimizin çöktüğü, dermanımızın kesildiği bir duruma düşmeyeceğiz. Bunun için deprem tatbikatları, okullarda eğitim ve sürekli kamuda gerekli organizasyonları aralıksız tekrarlayacağız, sürdüreceğiz." diye konuştu.

Bu kadar büyük bir kaybın yaşandığı bu bölgede o günü tekrar yaşarken hissedilen bu büyük üzüntüyü burada birlikte idrak ettiklerini anlatan Yıldırım, "Milletlerin tarihinde yaşanmış bu tür elem verici hadiselerin bizim tarihimizde de benzer yeri vardır. Ben Erzincanlıyım. Erzincan depremini yaşamadım ama Erzincan depremini yıllarca dedelerimizden, ninelerimizden, babalarımızdan dinledik. O büyük felaketi yaşayanlar ve o felakette sağ kalanlar bu felaketi anlatırken o günü aynen yaşar gibi hüzünlendiklerine şahit olduk." ifadelerini kullandı.