23 Kasım 2024 Cumartesi / 22 CemaziyelEvvel 1446

Türkiye'nin ilk Model Fabrikası için imzalar atıldı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Fabrikalarda verimlilik dönüşümünü sağlayacak ilk merkezi kuruyoruz. Model fabrika olarak adlandırılan bu yapıyı, 'fabrikaların fabrikası' olarak da görüyoruz. Bugün aynı zamanda, bugüne kadar açılmış bütün fabrikaların dönüşümü düğmesine de basıyoruz. Bu dönüşüm bir verimlilik dönüşümü, aynı zamanda bir yalın dönüşüm ve en önemlisi bir dijital dönüşümdür' dedi.

İHA23 Ekim 2017 Pazartesi 07:00 - Güncelleme:
Türkiye'nin ilk Model Fabrikası için imzalar atıldı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Bakanlık’ta gerçekleştirilen Model Fabrika İmza Töreninde yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak KOBİ’lerin küresel rekabet koşullarına uyum sağlamasını ve bu yarışta geri kalmamasını öncelikli meselelerden biri olarak gördüklerini belirterek, “Bunun için KOBİ’lerimizi, Ar-Ge ve inovasyona yönlendirecek programlar, destekler hazırladık. Çünkü emek yoğun üretimin, yerini teknoloji yoğun üretime bıraktığı bu yeni dönemde, Ar-Ge ve inovasyon var olmanın ön koşulu olarak görülmektedir. Bizim kültürümüzün, ekonomi dünyasına sunduğu çok önemli bir söz var: Alın teri kutsaldır.  Bu söz; iş barışının, çalışanların memnuniyetinin ve gelişmenin anahtarıdır.  Ancak değişen ve dönüşen dünyanın gerçeklerine gözlerimizi kapatamayız. Bu yeni dünya düzeninde akıl teri de, alın teri kadar kutsaldır. Çünkü amansız küresel rekabette bizi öne geçirecek, ileriye taşıyacak olan ekonomik çıktılar; akıl teriyle harmanlanmış alın teri ile mümkündür.  İşte o akıl bize bir yandan teknoloji ile donatılmış işletmeleri dayatırken, diğer yandan verimliliği şart koşmaktadır.  Biz bugün, bunun gereğini yapmak için önemli bir adım atmak üzere bir araya geldik” ifadelerini kullandı.
 
“Türkiye’nin ilk Model Fabrikasını kuruyoruz”
 
“Türkiye’nin ilk Model Fabrikasını kuruyoruz” diyen Özlü,  “Bugüne kadar, ekonomide yapılan hamleler, hep açılan fabrikalar ile sembolize edildi. Kurulan her yeni fabrika, yeni bir ekonomik atılım olarak sunuldu, umut oldu.Bu doğruydu.  Ama sonrasında; o fabrikaların nasıl çalıştığı, ne kadar verimli olduğu konusuyla pek ilgilenemedik. İşte biz bugün yeni bir sayfa açıyoruz. Fabrikalarda verimlilik dönüşümünü sağlayacak ilk merkezi kuruyoruz. Model fabrika olarak adlandırılan bu yapıyı, “fabrikaların fabrikası” olarak da görüyoruz. Bugün aynı zamanda, bugüne kadar açılmış bütün fabrikaların dönüşümü  düğmesine de basıyoruz. Bu dönüşüm bir verimlilik dönüşümü, aynı zamanda bir yalın dönüşüm ve en önemlisi bir dijital dönüşümdür. Çünkü nicelik tek başına bir anlam ifade etmez. O niceliğin içini nitelikle doldurmamız gerekiyor. Artık, üretimin bütün aşamalarında, nicelik kısmının önemi azalmış, nitelik önem kazanmıştır. Bundan sonra üzerinde durmamız gereken husus, her aşamada üretimin niteliğini artırmak olmalıdır. Biz, bu model fabrikayla kaynakların, zamanın ve en önemlisi umudun israf edilmesinin önüne geçiyoruz. Bu yüzden; dünyada son yıllarda sanayileşmiş ülkelerde uygulanan ve çok başarılı örnekleri bulunan bu modeli, işletmelerimizin verimliliğini artırmak için hayata geçiriyoruz. Model fabrika, işletmelerimizin yeni sanayi devrimine geçişinde, önemli bir role sahip olacak. Model fabrika, Türkiye’de kurulacak ilk uygulamalı yetkinlik ve dönüşüm merkezi olması itibarıyla, ülkemiz sanayisinin gelişimine çok önemli katkılar sağlayacak. Model Fabrikayla; sanayimizin verimlilik esaslarına uygun olarak gelişmesinin önünü açacağız.  Verimlilik konusunda aksayan yönlerin, model fabrikada iyileştirilmesi yapılacak” değerlendirmesinde bulundu.
 
“Model fabrikalar, 4. Sanayi Devriminin öngördüğü dijital dönüşümü gerçekleştirmenin önemli birer aracı olacaktır”
 
Model fabrikada, işçilere meslek edindirme kursu veya klasik işbaşı eğitimleri verilmeyeceğinin altını çizen Bakan Özlü, şöyle konuştu:
 
“Özel bir eğitim metodu uygulanacak. Bu metodla; mühendislerin ve yöneticilerin, düşünme tarzlarını verimlilik odaklı bir şekilde değiştireceğiz.  Burada tercih ettiğimiz yöntem; yaparak öğrenme ve öğrendiğini uygulayarak dönüştürme yöntemidir.  Yaparak öğrenmeye odaklanan model fabrikalar, gerçek bir üretim ortamında, katılımcılara öğrenirken hata yapma özgürlüğü ve esnekliği sağlamaktadır. Böylece üretimle ilgili fırsatlar ve sorunlar fark edilecektir. Çözüm olanaklarının daha kolay tespit edilmesi sağlanacaktır. Yalın dönüşüm, dijital dönüşüm, ürün geliştirme, enerji verimliliği gibi konularda, işletme çalışanlarının bilgi ve becerilerini artıracağız. Model fabrikalar, 4. Sanayi Devriminin öngördüğü dijital dönüşümü gerçekleştirmenin önemli birer aracı olacaktır. Bu merkezlerin başarısı için; kamu kurumlarının, Sanayi ve Ticaret Odalarının, Organize Sanayi Bölgelerinin, üniversitelerin ve özel sektör kuruluşlarının işbirliği gerekmektedir. Türkiye’nin ilk model fabrikasına, Ankara birinci Organize Sanayi Bölgesi ev sahipliği yapacaktır.  Başkentimiz Ankara, verimliliğin ve sanayideki dönüşümün de başkenti olacaktır. Bu nedenle, Ankara’da oluşturulan bu işbirliği modelinin, diğer illerimizde kurulacak model fabrikalar için de örnek olmasını diliyorum.”
 
“Attığımız bu imza Türkiye’nin sanayisinin çıtasının yükselmesine konulan bir tuğla olacaktır”
 
Verdikleri desteklerle, işletmeleri ortak bir hedefe doğru yönlendirmeye çalıştıklarını vurgulayan Özlü, “O hedef; işletmelerimizin, Ar-Ge ve inovasyonun önemini özümsemiş, çağı yakalayan yapılar haline gelmesidir.  Ar-Ge ve inovasyon, sadece yeni ürünleri içermez.  Mevcut işleyişin, verimli hale getirilmesi de bu sürecin önemli bir parçasıdır.  Bu nedenle; İşletmelerimizin verimlilik ilkesini kurum kültürü haline getirmesi şarttır. Bilim, teknoloji ve nitelikli insan gücünün uyumlu birlikteliği ile hedefimize ulaşabiliriz. Zamanda, enerjide ve kaynak kullanımında bu ilkeyle oluşturulacak bir yöntem tarzı, bize sıçrama yaptıracaktır.  İnanıyorum ki; attığımız bu imza Türkiye’nin sanayisinin çıtasının yükselmesine konulan bir tuğla olacaktır” şeklinde konuştu
 
“İlerleyen dönemlerde endüstri 4.0 çalışmalarıyla beraber ülkemizin sanayisine yol gösterecek bir çalışma"
 
ASO Başkanı Nurettin Özdebir ise imza töreninde yaptığı konuşmada, “Ülkemizin en önemli sorunlarından cari açık, işsizlik gibi birçok sorumuzun temelinde teknoloji yetersizliğimiz, teknoloji orta tuzağında olmamız ve bunun yanında belki en az onun kadar önemli olan verimsiz çalışmamız yatmakta. OECD ortalaması büyük işletmelerle KOBİ’lerin arasındaki verim farkının 1.8 kat olduğu söylemekte, TÜİK verilerine göre bizde bu oran 5.1. ülkemizdeki işletmelerin yüzde 99.8’i KOBİ olduğuna göre çok ciddi bir verimlilik sorunumuz olduğu meydanda. Bakanlığınızın öngörüsüyle Türkiye’deki verimliliği arttırmak açısından böyle bir çalışmanın yapılmış olmasını duyar duymaz biz bu çalışmaların içerisine katıldık. En başından beri bu işi takip ediyoruz. Ülkemizde çığır açacak bu onurlu görevi ASO ve 1. Organize Sanayi Bölgesine bahşettiniz. Elimizden geldiği kadar en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Projenin bütçesi 15-16 milyon lira civarında olsa da en az bir o kadar biz ASO ve 1. OSB olarak bu işe artı yatırım yapıyoruz. İlerleyen dönemlerde endüstri 4.0 çalışmalarıyla beraber ülkemizin sanayisine yol gösterecek bir çalışma. Sanayicilerimiz, KOBİ’lerimiz açısından müthiş bir fırsat olacak. Görerek öğrenmeyi uygulayarak öğrenmeyi bizzat yaşayarak öğrenmenin yolunu açmış olacağız” ifadelerini kullandı.
 
İmza törenine Bakan Özlü’nün yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürü Anıl Yılmaz, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Durukan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Direktörü Claudio Tomasi de katıldı.
 
Konuşmaların ardından Türkiye’nin ilk Model Fabrikası için imzalar atıldı.
 
Model Fabrikada pilot uygulama yıl sonunda başlayacak
 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) teknik işbirliğiyle yürütülen Model Fabrika Projesi ASO’nun uygulama ortağı olarak katılmasıyla Türkiye’nin ilk Model Fabrikası olacak. Ankara’da ASO 1. Organize Sanayi Bölgesinde kurulmasına başlanan Model Fabrika için tahsis edilen binanın tasarım çalışması tamamlandı. Tadilat ve donatım faaliyetlerinin tamamlanmasıyla 2017 yılı sonunda eğit-dönüş pilot programı başlatılacak. 2018 yılı içinde ilk grup firmanın verimlilik ve rekabet gücünü artıracak yalın ve dijital dönüşümlerinin gerçekleşmesi hedefleniyor. Kamu ve özel sektör ortak finansmanı ile hayata geçecek merkezin ilk yatırım maliyeti 15 milyon TL olacak