30 Haziran 2024 Pazar / 24 Zilkade 1445

Uygulanan politikalar sonuç verdi! Türkiye 3 yıl sonra gri listeden çıktı

Türkiye, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarıldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, karara ilişkin 'Başardık' mesajı paylaştı. Bu karar Türkiye'nin izlediği politikaların güvenilirliğini bir kez daha ortaya koydu. Uzmanlar gri listeden çıkışın yatırımcı girişlerinde artış sağlayacağını vurguluyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, 'Atılan doğru adımlar sayesinde Türkiye gri listeden çıkarılmıştır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun.' açıklamasında bulundu.

AJANSLAR28 Haziran 2024 Cuma 12:03 - Güncelleme:
Uygulanan politikalar sonuç verdi! Türkiye 3 yıl sonra gri listeden çıktı

Türkiye, Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarıldı.

Singapur'un iki yıl süreyle üstlendiği dönem başkanlığında bu yıl 23-28 Haziran'da 6'ncısı düzenlenen ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) bünyesinde faaliyet yürüten FATF Genel Kurulu tamamlandı.

OECD'nin açıklamasına göre, FATF Genel Kurulu iki ülkeyi "gri liste" olarak tabir edilen "artırılmış izleme sürecinden" çıkardı.

Genel Kurul, daha önce karşılıklı değerlendirmeler sırasında tespit edilen stratejik karapara aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede (AML/CFT) eksikliklerini giderme konusunda kaydettikleri ilerlemeden dolayı, Türkiye ve Jamaika'yı tebrik etti.

FATF Başkanı Kumar: Türkiye, kara para aklama ve terörün finansmanıyla mücadelede önemli adımlar attı

Genel Kurul, Türkiye ve Jamaika'nin artık FATF'ın artırılmış izleme sürecine tabi olmayacağına karar verdi.

Bir hafta süren FATF Genel Kurul toplantılarına 200'ün üzerinde hükümet ve Birleşmiş Milletler, Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu, INTERPOL ve Egmont Mali İstihbarat Birimleri de dahil olmak üzere gözlemci kuruluşları temsil eden delegeler katıldı.

Türkiye gri listeden çıktı mı? Resmi açıklama öncesi Bakan Şimşek'ten heyecanlandıran paylaşım

UYGULANAN POLİTİKALARIN ÖNEMİ BÜYÜK

Türkiye'nin gri listeden çıkışında, uygulanan politikaların önemi büyük.

Gri listeden çıkışın, küresel bazda ticari ilişkileri güçlendirmesi bekleniyor. Yatırım girişlerini destekleyeceği vurgulanıyor.

Gri liste kararı sonrası yabancı sermaye Türkiye'ye akacak

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI CEVDET YILMAZ'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya hesabından Türkiye'nin gri listeden çıkmasına ilişkin paylaşımda bulundu.

Yılmaz, "Kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanının engellenmesine yönelik tamamlamış olduğumuz eylem planı sayesinde Türkiye bugün gri listeden çıkmıştır. Bu gelişme ile birlikte uluslararası yatırımcıların ülkemizin finansal sistemine olan güveni daha da güçlenmiştir. Kararın hem finans sektörümüz hem de reel sektörümüz açısından son derece olumlu sonuçları olacaktır. Türkiye'nin gri listeden çıkmış olması, uluslararası kaynak girişini hızlandıracak ve borçlanma maliyetleri üzerinde pozitif etki oluşturacaktır. Ülkemize yönelik sermaye akışının ivmelenmesiyle Türk lirası varlıklara olan ilginin artması, dezenflasyon sürecini de hızlandıracaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığımız başta olmak üzere, bu süreçte emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞINDAN TÜRKİYE'NİN FATF'IN GRİ LİSTESİNDEN ÇIKARILMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye'nin Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) gri listesinden çıkarılmasının, ülkenin finansal sistemine güveni daha da artıracağını bildirdi.

Bakanlıktan, Türkiye'nin FATF'ın gri listesinden çıkarılmasına ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

FATF'ın bugünkü toplantısında Türkiye'nin Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından temsil edildiği belirtilen açıklamada, "Atılan doğru adımlar sayesinde Türkiye, gri listeden çıkarılmıştır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarımız başta olmak üzere tüm kamu ve özel sektör paydaşlarımızın katkısıyla elde edilen bu sonuç, finansal sistemimize güveni daha da artırarak program hedeflerine ulaşmamızı kolaylaştıracaktır." değerlendirmesinde bulunuldu.

Açıklamada, bu sürece katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür edilerek, şunlar kaydedildi:

"Türkiye, terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanmasıyla mücadelesini bundan sonra da uluslararası standartlarla tam uyum içinde kararlılıkla yürütecektir. Bu çerçevede, MASAK ve diğer kurumların idari ve teknik kapasitesi daha da güçlendirilecek, gerektiğinde yasal ve idari düzenlemeler aynı hassasiyetle hayata geçirilecektir."

TİCARET BAKANI BOLAT: GRİ LİSTEDEN ÇIKARILMIŞ OLMAK, UYGULADIĞIMIZ POLİTİKALARIN BAŞARILI OLDUĞUNUN GÖSTERGELERİNDEN BİRİ OLDU

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin FATF tarafından gri listeden çıkarılmasına ilişkin, "Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından 3 yılda bir açıklanan gri listeden çıkarılmış olmak, uyguladığımız politikaların başarılı olduğunun göstergelerinden biri oldu" dedi.

Bakan Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Türkiye'nin gri listeden çıkarılmasını değerlendirdi. Uygulanan ekonomi politikalarının Türkiye'nin uluslararası alandaki güvenirliliğini ve ekonomik istikrarını pekiştirmeye devam ettiğini ifade eden Bakan Bolat, "Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından 3 yılda bir açıklanan gri listeden çıkarılmış olmak, uyguladığımız politikaların başarılı olduğunun göstergelerinden biri oldu. Kararlılıkla uyguladığımız politikalar, ihracatta yakaladığımız ivme, ithalatı ve dış ticaret açığını etkili ticaret politikaları tedbirleriyle azaltmamız ve uyguladığımız reformlar ülkemizi her geçen gün daha da ileri taşımakta ve Türkiye'nin küresel ekonomik sistemdeki yerini sağlamlaştırmaktadır" dedi.

BAKAN TUNÇ'TAN, TÜRKİYE'NİN FATF'IN GRİ LİSTESİNDEN ÇIKARILMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'nin, Mali Eylem Görev Gücünün (FATF) gri listesinden çıkarılması kararına ilişkin, "Bu karar, uluslararası yatırımların önünü daha da açacak, ülkemizin finansal sistemine duyulan güven artmaya devam edecektir." ifadesini kullandı.

Bakan Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin FATF tarafından gri listeden çıkarılması kararının hayırlı olmasını diledi.

Türkiye'nin gri listeden çıkması için gerekli mevzuat çalışmalarına ve etkin uygulamaya Adalet Bakanlığı olarak en üst düzeyde katkı sağladıklarını vurgulayan Tunç, bu kapsamda başta "Türk Ceza Kanunu", "Terörle Mücadele Kanunu", "Ceza Muhakemesi Kanunu" ve "Türk Ticaret Kanunu"nda değişiklikler yapıldığını anımsattı.

- "BU KARAR, ULUSLARARASI YATIRIMLARIN ÖNÜNÜ DAHA DA AÇACAK"

Bunun yanı sıra "Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun", "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun", "Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun", "Dernekler Kanunu", "Vakıflar Mevzuatı" ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair düzenlemelere destek verdiklerini aktaran Tunç, şunları kaydetti:

"Bu kanunlar çerçevesinde kara parayla mücadele ve terörizmin finansmanının önlenmesine ilişkin, yargı teşkilatımızca kararlılıkla sürdürülen soruşturma ve kovuşturmalar etkili olmuştur. Bu karar, uluslararası yatırımların önünü daha da açacak, ülkemizin finansal sistemine duyulan güven artmaya devam edecektir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde başta Hazine ve Maliye Bakanlığımız, İçişleri, Dışişleri Bakanlıklarımız, kamu ve özel sektör temsilcileri ile koordinasyon içerisinde yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik hukuki belirliliğin ve hukuk güvenliğinin tahkimine, kara parayla mücadele ve terörizmin finansmanının önlenmesine dair çalışmalarımıza Adalet Bakanlığı olarak aynı kararlılıkla devam edeceğiz."

  • FATF
  • gri liste
  • Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü