21 Kasım 2024 Perşembe / 20 CemaziyelEvvel 1446

Kırıkkale Silah İhtisas Bölgesi için yatırımcı bekliyor

24 Televizyonu ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği işbirliği ile hazırlanan Konuşan Ekonomi programı, Orta Anadolu’nun tam ortasında yer alan Kırıkkale’ye konuk oldu. Stratejik bir konumda yer alan Kırıkkale dış ticaret başarısını her yıl daha da yukarılara taşıyor.

20 Ocak 2016 Çarşamba 07:00 - Güncelleme:
Kırıkkale Silah İhtisas Bölgesi için yatırımcı bekliyor
Kırıkkale küçük bir yerleşim yeriyken kurulan silah fabrikasıyla büyüdü ve çevreden  göç aldı. Göçün etkisiyle de yemek çeşitliliği önemli ölçüde arttı. Şehir farklı lezzetlerin olduğu tam bir Orta Anadolu şehri konumunda yer alıyor. Bölgede Bazlama, Gözleme, ‘Alazlama’ Kömbe, Katmer gibi türler oldukça yaygın. 
 
Kırıkkale, Türkiye’nin 42 iline açılan bir kapı olmasının yanı sıra istihdam oranlarıyla da önemli bir merkez konumunda bulunuyor. MKE fabrikaları ve yıllık kapasitesi 5 milyon ton olan petrol rafinerileri ilin ekonomik yapısında önemli rol oynuyor.

Bozlaklarıyla yeri göğü inleten Hacı Taşan’ı  birçok türküye konu olmuş Dinek Dağı, Yavuz Sultan Selim’in hatırası Çeşnigir Köprüsü, Geleneksel mimarinin örneklerinden Eski Osmanlı Konakları, Cumhuriyetin ilk top ve mühimmat fabrikaları, Makine Kimya Endüstrisi ve Silah Sanayi Müzesi’yle Anadolu’nun en eski uygarlıklarına tanıklık etmiş marka şehir Kırıkkale. Şehrin adının Kuzeyinde yer alan Kırık Köyü’yle kent merkezindeki Kale Tepe’nin kısaltılarak birleşmesinden ortaya çıktığı söylenir. Tarihi çok seki çağlara dayanan il, Asur, Hitit, Frig, Roma gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 11. Yüzyıldan sonra Oğuz Türkmen boylarının yerleşmesinden sonra Anadolu’da kurulan ilk Türk yerleşim alanlarından birisi olan Kırıkkale Osmanlı Devleti döneminde Ankara vilayeti sancağına bağlı bir bölgeydi. 1929 yılında Ankara’ya bağlı belediyelik, 1944’te ilçe olan Kırıkkale, 1989 yılında çıkarılan kanunla il statüsüne kavuşmuş oldu. 270 bini aşkın bir nüfusa sahip olan il, Türkiye’nin 42 iline açılan bir kapı olmasının yanı sıra istihdam oranlarıyla da önemli bir merkez konumundadır. Kırıkkkale’de yetiştirilen başlıca ürünler buğday, arpa, üzüm, mercimek ve ayçiçeğidir. Türkiye’nin savunma sanayiisinin bel kemiğini oluşturan MKE fabrikaları ve yıllık kapasitesi 5 milyon ton olan petrol rafine fabrikaları ilin ekonomik yapısında önemli rol oynamaktadır. Kırıkkale’de bulunan sanayi işletmelerinin sektörel dağılımına baktığımızda yüzde 27 ile gıda ürünleri imalatı ve yüzde 8’le fabrikasyon metal ürünleri imalatı ön plana çıkmaktadır. 476 iş yerlik 2 adet küçük sanayi sitesi bulunan ilde 3 adet organize sanayi bölgesi mevcuttur. 2013’te yaklaşık 15 milyon dolar olan ihracat değerini 2014’te 17 milyon dolara yükselten Kırıkkkale dış ticaret başarısını her yıl daha da yukarılara taşıyor. Kalkınma Bakanlığı’nın yayınladığı illerin ve bölgelerin sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasında 41’inci olan il,  4. Kademe gelişmişlik sıralamasında ise 8’inci sırada yer alıyor. 1963 yılında kurulan Kırıkkale Ticaret ve Sanayi Odası kurulduğu günden bu yana Kırıkkale’nin sanayi ve ticaret kenti olması için yoğun çaba harcamıştır.  13 meslek grubunda 2 bin 83 üyesi bulunan oda, üyesi olduğu Ahiler Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle uygulamalı girişimcilik eğitimi başta olmak üzere nitelikli projeler üreterek kaliteli ve teknoloji odaklı hizmet vermeyi kendisine misyon edinmiştir. Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri projesi kapsamında düzenlediği kurslarla il istihdamında önemli bir rol oynayan sanayi odası, bu eğitimlerle üyelerinin kurumsallaşma sürecine rehberlik etmektedir.

KIRIKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI EKREM GÖK: EN GÜVENİLİR İLLER ARASINDA ÜST SIRALARDAYIZ

Kırıkkale ticareti Makine Kimya Endüstri Kurumu’yla ile kurulan şehrimiz 1925 yılında, Ulu Önder Atatürk’ün temellerini attığı ağır silah hamlesinin merkezidir. Bir Cumhuriyet şehridir. Şu an şehrimizde MKE, Tüpraş Orta Anadolu rafinesi,  2 tane karma organize sanayi, 1 tane de branş silah istisas organize sanayimiz bulunmaktadır. MKE’de şu an çalışan sayımız 2 binlere indi. Tüpraş Orta Anadolu rafinerisinin çalışan sayısı 800 ile 1000 arasında bir de şehrimizin markası moda life firmamızla 1500 kişiyi istihdam ediyoruz.

DÜNYA 1’İNCİSİ OLDUK

Şehrimizde 4215 adet iş yeri çalışmakta olup sanayi ve ticaret şehri olarak ekonomiye destek olmaya çalışıyoruz. Şehrimizin ihracat rakamları düşük çıkıyor. Bunun nedeni ise; merkezlerinin Kırıkkale olmamasından kaynaklanıyor.  Biz sürekli ihracat eğitimleri düzenliyoruz. Son dönemlerde Kırıkkale Üniversitesi ile entegre durumdayız. Kırıkkale’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerden 7 milyon dolarlık ihracatımız var. Öncelikle Kırıkkale Orta Anadolu’nun tam göbeğinde yer alıyor 43 ilin kavşak noktasında. Kırıkkale’de MKE’nin yan sanayisi için Türkiye’de ilk defa kurulan Silah İhtisas Organize’de parseller satışa başlayacak. Çalışan işçilerimizin ve mühendislerimizin el emeği göz nuru dünya birincisi silahlar ürettik. Bizim silahlarımız dünyada iki kere üst üste dünya birincisi oldu. Silah İhtisas Organize sanayinin kurulması bizi çok heyecanlandırıyor. Ben buradan bütün Türkiye’ye sesleniyorum. Kırıkkale güvenilir iller arasında ilk 7’ye giren bir şehirdir.

YÜZDE 90’I HİBE

Kırıkkale hem Ankara’ya çok yakın. Hem d eher konuda yatırım yapılabilecek bir yer. Kırıkkale Organize Sanayi bölgesini gezip orada iş yapan firmalardan tek tek taleplerini aldık. Onlar daha çok her meslekte kalifiye eleman istediklerini bildirdiler. Kırıkkale’deki üniversite ve sanat okulundaki hocalarımızla bu eğitimleri verdik. İŞKUR aracılığı ile kalifiye elemanlar da yetiştirdik. Silah Organize Sanayiinde parsellerin yüzde 90’ı hibe. Kırıkkale 4. Bölge olarak adlandırılıyor. Bu organize sanayinin içinde tesis açanlar da 5. Bölge teşviklerinden faydalanabiliyor. Bu nedenle Kırıkkale çok cazip bir il.

KIRIKKALE TİCARET BORSASI YÖNETİM KURULU BAŞKANI HARUN SÜMER: HAYVANCILIK VE TARIM BÖLGEMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Göreve geldiğimiz süre içinde üye odaklı bir borsa olmayı hedefledik. Üye odaklı borsa olarak üyelerimizin bütün istişarelerine, günlük ziyaretlerine, üyelerimizin anketlerine, Konya’da Aksaray’da Çorum’da yapılan fuarlarda bunun yanında KOSGEB ile beraber yurtdışı fuarlara üyelerimizin katılımın sağlamaya çalışıyoruz. Bunun yanında 2 defa üniversite hocalarımızın katkılarıyla üyelerimize Antalya’da geniş çaplı seminerler düzenledik. Tarım ve Hayvancılık ilimizde 8 ilçede yoğunlaşıyor.

281 BİN HEKTAR ARAZİ

Valimiz ve Tarım il müdürümüz başta olmak üzere bir araya gelerek bir proje başlattık. Üreticimiz Ticaret Borsası’na gelmeden mustahsil makbuzunu il ve ilçe tarım müdürlüklerine götürdükleri zaman otamtikman biz tüccarımızın ve üyelerimizin tescilleri sistemde gözüküyor. Bu Türkiye’de bir ilk. Tarım ve Hayvancılıkla uğraşan sivil toplum kuruluşlarını çalıştay şeklinde 3 aylık periyotlarla bir araya geliyoruz.  İlimizin tarım ve hayvancılık alanlarındaki eksikliklerini tespit etmeye çalışıyoruz. Bu tespit ettiklerimizin çözülebilecek olanlarını çözüyoruz. Bizim çözemeyeceğimiz bir durum olursa bunları raporlayıp kamu kurum ve kuruluşlara raporluyoruz. Şehrimizin tarım ve hayvancılık alanlarında önünü açacak şekilde faydalı olmaya özen gösteriyoruz. 

İlimiz 281 bin hektar araziye sahip. Bunun yanında hala babadan, dededen kalma yöntemlerle üretim yapmaktayız. Bu yanlış bizim coğrafi olarak ilimizde 37 çeşit buğday var. Bizim coğrafyamıza uygun olmayan hububat ekiyorlar bu verimi düşürüyor. Coğrafyamıza uygun 10 tane hem ülke ekonomisine yüksek un kalitesi yüksek buğday üretebilmek hem de il ekonomisine katkı sağlayacak. Kaliteli ürünler üretmenin programlarını yapmaya çalışıyoruz.  İkinci bir sıkıntımız toplulaştırmanın hızlandırılmasını talep ediyoruz. Bu sayede daha hızlı ekim sağlanacak daha kaliteli ürün alacağımızı tahmin ediyoruz. İlimizin önünü tıkayan en büyük problem ise sulu tarım.  Kızılırmak bizim yanı başımızdan geçiyor. Yıllardır ne yapılaşmada ne tarım arazilerini sulamada Kızılırmak’ı kullanamıyoruz sadece bakıyoruz. İl bazında arazilerin yüzde 93’ü kıraç arazi yüzde 7 sulanabilir arazi var. Biz bu sulanabilir arazilerin analizini yaptık.

SULU TARIM ÇOK ÖNEMLİ

Kızılırmak bandında olan sulanabilir arazilerin olduğu ilçelerimizde tanelik mısır üretimi yapıyoruz. Dönümünde 1000-1500 kg alıyoruz. Ciddi bir üretim bu.  Bunun yanında pancar üretimi yapıyoruz. 8 ile 10 ton arasında pancar üretimi sağlıyoruz. Oradan da üretici memnun Kırıkkale ilinin sulu tarımını bir nebze yükseltme mecburiyetindeyiz. Gübrede yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 1’e indi. Yemde de yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 1’e indi. Yemle gübrede sıkıntı kalmadı.  Tarımı sanayiye entgre etmek çok önemli bir konu. İlimizde stoklama sıkıntısı var. Kırsal kalkınmanın kapsamının genişletilmesini umut ediyoruz.