22 Kasım 2024 Cuma / 21 CemaziyelEvvel 1446

Her işçi, kadrodan önce sınava girecek

Çalışma Bakanlığı 18 soruda taşeron düzenlemesinin detaylarını paylaştı. Verilen bilgiye göre kamuda sürekli işçi kadrosuna geçmeden önce sınava girecek. İşte detaylar:

ŞERİFE GÜZEL7 Aralık 2017 Perşembe 07:00 - Güncelleme:
Her işçi, kadrodan önce sınava girecek

13 SORUDA ‘TAŞERON

1- Hangi statüde kadroya alınacaklar?

Merkezi idarelerdeki işçiler çalıştığı aynı idarede sürekli işçi kadrosuna alınacak. Belediyeler ve il özel idarelerinde ise bunların iktisadi teşekküllerinde işçi statüsünde istihdam edilecek.

2- Hangi koşullar aranacak?

657 Sayılı Kanun’da sayılan genel şartları taşımakta ise sürekli işçi kadrosunda çalışmaya hak kazanacaktır. Özel bir öğrenim şartı ve yaş sınırı aranmayacak.

3- Hangi işlerde ve kurumlarda çalışanlar alınacak?

Kamu idareleri, düzenleyici ve denetleyici kurumlar ve SGK hizmet alımına dayalı alt işveren işçileri sürekli işçi kadrosuna geçirilecek. 

4- Şehir hastanelerinde çalıştırılan işçiler ne olacak?

Sağlık Bakanlığı kadrosuna sürekli işçi olarak alınacak. Kapatılan devlet hastanesinde çalışırken şehir hastanesine geçenler de yararlanacak.

5- Geçişte sınav olacak mı?

Çalıştıkları idarece sınava tabi tutulacaklar. Bu sınav işin niteliğine göre yapılabilecek.

6- Herhangi bir sebeple (doğum, sağlık sorunları vb.) iş sözleşmesi askıda olan veya askerde olan işçilerin hak kaybı olacak mı?

Söz konusu işçiler de kapsam dışında bırakılmayacak. 

7- Bahsedilen tarihlerde iş sözleşmesi feshedilmiş olanların durumu nedir?

Sözleşmeleri feshedilmiş; ancak haklarında işe iade kararı verilmiş işçiler de sınava girmeye hak kazanan diğer işçiler gibi aynı haklardan faydalanacak.

8- Ücretlerinde azalma meydana gelecek mi?

Bu işçilerin ücrete ilişkin hakları ile mevcut mali hakları aynen devam ettirilecek. Ayrıca, bu işçilere kamudaki tüm sürekli işçilerie ödenen yıllık 52 günlük ücret tutarındaki ilave tediye ödenecek.

9- Geçiş yapanların unvanları ne olacak?

Geçiş işleminin yapıldığı tarih itibarıyla sürekli işçi unvanına sahip olacaklar. 

10- Mevcut yüklenicilerin durumu ne olacak?

Yüklenicilerin yaptıkları sözleşmeler feshedilecek. Mağduriyet yaşanmaması amacıyla tazminat ödenecek. Bu tazminatın tutarı sözleşme bedelinin yüzde 80’i ile yapılan işin tutarı arasındaki bedel farkının yüzde 5’i olarak belirlendi.

11- Belediyelerde çalışan alt işveren işçileri de yer alacak mı?

İl özel idareleri ve belediyeler ile bağlı kuruluşlarında çalışanlar da kapsamda.

12- Belediyelerde işçi kadrolarına geçişleri nasıl sağlanacak?

İşçilerin yazılı olarak hizmet alım sözleşmesini yapan idareye başvurusunun ardından inceleme süreci başlayacak. Geçiş için gerekli şartların taşınıp taşınmadığının tespitine ilişkin bilgiler valiliklere gönderilecek. Valilik bünyesinde oluşturulan bir komisyonca oluşturulan listeler valinin onayına sunulacak ve onaylanan nihai liste ilan edilecek. 

13- Kıdem tazminatı hakları ne olacak?

İşçilerin herhangi bir hak kaybı olmayacak.