Acıbadem Okulları’nın ana sponsorluğunda bu yıl ilki gerçekleşen Yarının Eğitimi Zirvesi, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall Kültür Merkezi’nde 25 Kasım’da gerçekleşti.
Üniversite öğrencileri tarafından kurulan bir STK olan TAF Network’ün organize ettiği zirvede, mevcut eğitim sistemimizdeki sorunlar, yarının eğitiminin nasıl olacağı ve olması gerektiği konular üzerinde duruldu.
Eğitim sektörüne getirdiği farklı bakış açıları ile adını sıkça duyduğumuz Finlandiya’nın, Eğitim Eski Bakanı Krista Kiuru, Büyükelçi Müsteşarı Jussi Soini’nin yanısıra, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci, 2016 Yılı Küresel Öğretmen Ödülü Sahibi MaaritRossi, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin, Psikiyatrist, Yazar, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Sayar, UniversityCollegeLondon Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Allsop, MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, Khan Academy Türkiye Direktörü Alp Köksal, Klinik Psikolog, Yazar, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Dinç, Oxford Üniversitesi CRIC, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan konuşmacı olarak katıldı.
“Nitelikli Bir Insan Dünyaya Bedeldir”
Zirvenin açılış konuşmasını yapan TAF Network Genel Koordinatör Cemal Alçık: “Biz eğitim ve bilim üzerine çalışmalar yapan ve tamamen gönüllü öğrencilerden oluşan bir sivil toplum kuruluşuyuz. Beyin Göçü Değil Beyin Gücü sloganıyla yurt dışındaki bilim insanlarımızı tanıtıp birikimlerini ülkemiz gençlerine aktarırken bugün de Nitelikli Bir Insan Dünyaya Bedeldir diyerek Yarının Eğitimi Zirvesini gerçekleştiriyoruz. Zirvemize de eğitimdeki başarılarını sık sık duyduğumuz Finlandiya'yı davet ettik, yakın zamanda Eğitim Bakanlığı yapmış olan KristaKiuru davetimizi kırmayarak kabul ettiler.” diye konuştu.
Açılış konuşmacısı olarak katılanMilli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin: “Eğitimde fırsat eşitsizliğinin giderilmesi için; farklı sosyoekonomik düzeydengelse de öğrenciler için sağlanan fırsatlar eşitlenmelidir. Bugün Türkiye’ninneresinde giderseniz gidin aynı şekilde yapılmış okullarla karşılaşmanız normaldir” diye konuştu.
Finlandiya Eğitim Eski Bakanı: “Eğitim sistemimizin dünyada bu kadar başarılı bulunmasının en büyük sebeplerinden biri fırsat eşitliği sağlaması.”
Finlandiya Eğitim Eski Bakanı KristaKiuru eğitimde fırsat eşitliğini vurgularken şu sözleri dile getirdi: “Herkes ücretsiz eğitim hakkına sahiptir. Eğitim sistemimizde köşe taşlarımız: Herkes için iyi eğitim, güven-vefa, ücretsiz eğitim ve okul yemeği, son olarak sistemde ölü bir nokta bırakmamaktır. Eğitim sistemimizin dünyada bu kadar başarılı bulunmasının en büyük sebeplerinden biri fırsat eşitliği sağlaması.”
Ayrıca eğitimde öğretmen ve farklılık konusuna değinen Kiuru, şunları da ekledi: “Yüksek performans gösteren sistemlerin ortak noktalarından biri de doğru insanları öğretmen yapmasıdır. Finlandiya’da öğretmenlik eğitimi başvurularında 10 kişiden sadece 1 kişi başarılı olabiliyor.
Finlandiya'da esnekliğe ve farklılığa inanıyoruz.Biz çocukları okulda çok zaman geçirmek yerine yaratıcı düşünmeyi aşılamayı hedefliyoruz bu yüzden Finlandiyalı öğrenciler okulda çok fazla vakit geçirmiyor. Japon veya Asya tipi eğitim sistemiyle karşılaştırdığımızda okulda kalma sürelerimiz çok kısa.”
Prof. Dr. Mehmet Dinç: “19. yüzyılın binalarında, 20. yüzyılın öğretmenleriyle, 21. yüzyılın neslini yetiştiremezsiniz.”
Acıbadem Okulları danışmanlarından Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Klinik Psikolog Doç. Dr. Mehmet Dinç, mevcut eğitim sistemimizin çağa ve öğrencilere ayak uydurması gerektiğini vurgularken, diğer konuşmacılarda benzer ifadelerde bulundu. Khan Academy Türkiye Direktörü Alp Köksal, bugünün çocuklarını dünün yöntemleriyle eğitirsek, yarınlarından çalacağımızı, teknolojik cihazlar bu kadar hızlı değişirken eğitim için kullandığımız yöntemlerin aynı kalmaması gerektiğinden bahsetti.
MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut ise “Sanki ölçmüş gibi her bölüm neden 4 yıl, felsefe ve mühendisliğin öğrenim süresi aynı olabilir mi?” sorusuyla eğitimde meydana gelmesi gereken çok farklı bir değişikliği vurguladı.
Zirvenin kapanış konuşmasını gerçekleştiren ProfDr Deniz Ülke Arıboğan ise zirve bitiminde yeni çıkan kitabı ‘Duvar’ı imzaladı.
Acıbadem Okulları Genel Müdürü İdris Topçuoğlu ise takdim edilen plaketten sonra zirveye yönelik şunları aktardı: ”İlki gerçekleşen bu zirvenin, yarının eğitimi adına eğitim camiamıza yeni bir ufuklar açtığı kanaatindeyim. Acıbadem Okulları olarak ‘geçmişin birikimi, geleceğin eğitimi’ mottosuyla daha pek çok zirveye imza atacağımıza inanıyorum.”