19 Eylül 2024 Perşembe / 16 RebiülEvvel 1446

Filistin'in BM'de sunduğu 'ilk' tasarı 124 oyla kabul edildi

Soykırımcı İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı havadan, denizden ve karadan saldırılar 348 gündür aralıksız devam ederken 7 Ekim'den bu yana gerçekleştirilen saldırılarda şehit olanların sayısı 41 bin 272'ye yükseldi. Öte yandan Filistin tarafından ilk kez BM Genel Kurulu'na sunulan, İsrail'in işgal altındaki topraklardan 12 ay içinde çekilmesini talep eden karar tasarısı 14'e karşı 124 oy ile kabul edildi.

18 Eylül 2024 Çarşamba 07:19 - Güncelleme:
Filistin'in BM'de sunduğu 'ilk' tasarı 124 oyla kabul edildi

İşgalci İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüğü saldırılar, ardında ölü ve yaralıların yanı sıra büyük yıkımlar bırakarak 348. gününde sürüyor.

İLK TASARI KABUL EDİLDİ

Filistin'in Birleşmiş Milletler Genel Kuruluna ilk kez sunduğu ve İsrail'in işgal altındaki topraklarda mevcudiyetini 12 ay içinde sonlandırmasını talep eden karar tasarısı kabul edildi.

Filistin'in BM Daimi Temsilciliği, mayıs ayında BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamayla kazandığı ilave hakların ardından Genel Kurula ilk karar tasarısını sundu. Tasarı "İşgal altındaki Doğu Kudüs ve işgal altındaki Filistin topraklarının geri kalanındaki yasa dışı İsrail eylemleri" başlıklı acil özel oturumda oylandı.

İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında mevcudiyetini 12 ay içinde sonlandırması talep edilen ve 40'tan fazla ülkenin eş sunucu olduğu karar tasarısı 14'e karşı 124 oy ile kabul edildi.

Oylamada 43 ülke çekimser kaldı. ABD, İsrail, Çekya, Arjantin, Macaristan, Fiji, Malavi, Mikronezya, Nauru, Palau, Papua Yeni Gine, Paraguay, Tonga ve Tuvalu ret oyu kullandı.

Kabul edilen tasarıda, "İsrail'in daha fazla gecikme olmadan işgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı mevcudiyetini sonlandırmasını ve bunu, karar kabul edildikten sonraki 12 ay içinde gerçekleştirmesini talep ediyoruz." denildi.

GAZZE'DE ŞEHİT SAYISI 41 BİN 272'YE ÇIKTI

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda şehit olanların sayısı 41 bin 272'ye yükseldi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'ne 348 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde "2 katliam" gerçekleştirdiği, bu saldırılarda 20 Filistinlinin daha şehit olduğu, 54 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şehit olanların sayısının 41 bin 272'ye, yaralı sayısının da 95 bin 551'e çıktığı kaydedildi.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında ölülerin bulunduğu ancak İsrail güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı yinelendi.

İşte dakika dakika Filistin ile İsrail arasında yaşananlar:

23:28 Irak'ta Ulusal Şii Akımı lideri Mukteda es-Sadr, Gazze'ye dayanışma için yapılmasını istediği gösteriyi, Lübnan'da yaşananlardan dolayı iptal etti.

23:21 Kanada hükümeti, işgal altındaki Batı Şeria'daki Filistin topraklarını gasbedenlerin şiddetinden sorumlu aşırılıkçı 4 kişi ve 2 kuruluşa yaptırım uyguladığını bildirdi.

22:51 Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi İzzet er-Rişk, Lübnan'da iki gün üst üste çağrı cihazları ve telsizlerin patlamasından İsrail hükümetini sorumlu tutarak, "toprağa, millete ve egemenliğe karşı" diye nitelediği saldırıyı kınadı.

20:47 İsrail'in, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere ait yüzlerce dönüm alana el koyduğu bildirildi.

20:45 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hizbullah ile çatışmalar nedeniyle İsrail'in kuzeyinden tahliye edilen İsraillileri "güvenli bir şekilde evlerine geri döndüreceklerini" belirtti.

20:32 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin güneyinde iki eve düzenlediği saldırılarda 8 Filistinli hayatını kaybetti.

19:01 Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze Şeridi'nin güneyinde İsrail askerlerinin bulunduğu bir binayı hedef alarak birçok İsrail askerini öldürdüklerini ve yaraladıklarını açıkladı.

18:58 İsrail Yüksek Mahkemesi'nin, işkence ve ihlallerle gündeme gelen Necef (Negev) Çölü'ndeki Sde Teiman Gözaltı Merkezi'ni kapatma talebini reddettiği bildirildi.

18:32 Filistin tarafından ilk kez BM Genel Kurulu'na sunulan, İsrail'in işgal altındaki topraklardan 12 ay içinde çekilmesini talep eden karar tasarısı 14'e karşı 124 oy ile kabul edildi

18:22 Lübnan'ın güneyindeki Sur kenti kırsalında İsrail'in hava saldırısı sonucu bir kadının hayatını kaybettiği bildirildi.

17:26 İsrail'de bazı milletvekilleri ve bakanlar, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya Gazze Şeridi'nin kuzeyini "kapalı askeri bölge" ilan etmesi çağrısında bulundu.

16:52 Çin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Fu Cong, İsrail'in Filistin topraklarındaki süregelen işgalinin Orta Doğu'daki barışın önündeki en önemli engel olduğunu belirterek İsrail'e yasa dışı varlığına son verme çağrısında bulundu.

16:41 Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, ülkesini ziyaret eden ABD'li mevkidaşı Antony Blinken ile Gazze Şeridi'nde acil ateşkese olan ihtiyacı görüştüğünü söyledi.

15:58 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde Filistinlilere ait yaklaşık 96 bin evi "patlayıcı yerleştirildiği" iddiasıyla yıktığını kabul etti.

14:18 İsrail ordusunun, Gazze kentinin doğusunda yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı bir okula düzenlediği saldırıda 8 Filistinli hayatını kaybetti.

14:12 İsrail ordusu, işgal ettiği ve 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Netzarim ve güneyindeki Philadelphi koridorlarını genişletmek için Gazze ve Refah'taki evlerin yıkımını hızlandırdı.

13:26 İsrail ordusu, işgal atındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde bulunan Cenin kentindeki Kabatiya beldesine baskın düzenledi.

12:58 İsrail ordusunun Lübnan'da çağrı cihazlarının patlatılmasının ardından Hizbullah ile yaşanan gerilimin tırmanması nedeniyle özel bir tümeni kuzey bölgesine konuşlandırdığı bildirildi.

12:52 Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze Şeridi'nde süren saldırıların durdurulması için ateşkes çabalarını ele aldı.

12:23 İsrail'in Gazze Şeridi'nde 348 gündür sürdürdüğü saldırılar ve sınır kapılarını kapalı tutması nedeniyle ilaç sektöründe büyük bir kriz yaşanıyor.

12:18 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 41 bin 272'ye yükseldi.

11:17 İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerine düzenlediği baskınlarda 40 Filistinliyi gözaltına aldı.

11:07 Almanya'da sosyal medya platformu X'de Filistin'i destekleyen paylaşım yaptığı gerekçesiyle ifadeye çağrılan Türk vatandaşı Elmas Kazdal, bu sebeple ceza alabileceğini söyledi.

10:51 İsrail güçlerinin 18 Mart 2024'te Gazze kentine düzenlediği saldırıda Şifa Hastanesinden kaçırdığı Filistinli doktor Ziyad Muhammed'in hapishanede hayatını kaybettiğini bildirildi.

09:47 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda 4 askerinin öldüğünü, 6 askerinin yaralandığını duyurdu.

06:57 İsrail ordusunun Gazze şehrinde bir eve düzenlediği hava saldırısı sonucu 2 Filistinli şehit oldu, çok sayıda kişi yaralandı.

00:30 Avrupa Parlamentosu'na (AP) seçilen yeni milletvekilleri, Avrupa Birliği'nin (AB) Gazze'ye yönelik politikasının çifte standart temelinde şekillendiğini, İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarını durdurmak için sert yaptırımlar uygulanması gerektiğini bildirdi.

00:11 AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarına ilişkin, "Netanyahu hükümeti uluslararası hukukun önünden kaçmak için ve üzerindeki baskıyı ortadan kaldırmak için savaşı genişletmek üzere bir tutum içerisinde. Savaşın Lübnan'dan İran'a kadar geniş bir alana yayılmasını istiyor." dedi.

00:00 Malezya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Ahmad Faisal Muhamad, ülkesinin, Filistin'in sunduğu karar tasarısını desteklediğini açıklayarak BM Genel Kurulu'na bu tasarının kabul edilmesinin yanı sıra uygulanmasının sağlanması çağrısı yaptı.

- İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 715'i çocuk, 11 bin 308'i kadın olmak üzere 41 bin 182 Filistinli öldü, 95 bin 280 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 342'si karadan işgal sürecinde olmak üzere 709 askerinin öldüğünü, 4 bin 428 askerinin yaralandığını duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara"da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 703 Filistinli hayatını kaybetti.