10 Eylül 2024 Salı / 7 RebiülEvvel 1446

Soykırımcı İsrail, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a yeniden kara saldırısı başlattı

Soykırımcı İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı havadan, denizden ve karadan saldırılar 308 gündür aralıksız devam ediyor. İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a yeniden kara saldırısı başlattığını duyurdu.

9 Ağustos 2024 Cuma 06:31 - Güncelleme:
Soykırımcı İsrail, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a yeniden kara saldırısı başlattı

İşgalci İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüğü saldırılar, ardında ölü ve yaralıların yanı sıra büyük yıkımlar bırakarak 308. gününde sürüyor.

SOYKIRIMCI İSRAİL, GAZZE'NİN GÜNEYİNDEKİ HAN YUNUS'A YENİDEN KARA SALDIRISI BAŞLATTI

İsrail Ordu Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre, İsrail güçleri, 98. Bölük'ün katılımıyla Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta kara saldırısı başlattı. İsrail ordusunun aynı bölgede 30 noktaya hava saldırısı düzenlediği de belirtildi.

İsrail'in Han Yunus'a yeniden kara saldırısı başlatması, İran, Lübnan Hizbullah'ı ve İsrail arasında bölgesel gerilimin zirveye çıktığı dönemde; ABD, Mısır ve Katar'ın Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanması ve esir değişimi için 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da müzakereleri yeniden başlatma çağrısının ardından gelmesi dikkati çekti.

İsrail ordusu, binlerce zorla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'un doğusuna tahliye emirleri göndermişti. Yerinden edilmiş kadın, çocuk, yaşlı Filistinlilerin, ellerine alabildikleri birkaç parça eşyayla enkaza dönmüş binaların arasından yürüyerek zorla göç ettiği "insanlık felaketi" manzaraları sosyal medyaya yansımıştı.

İsrail güçleri, Gazze Şeridi'ne saldırılarının yoğunlaştığı Aralık 2023 döneminde bölgedeki en büyük ikinci yerleşim alanı Han Yunus'a kara saldırısı başlatmıştı. İsrail ordusu nisanda Han Yunus'tan çekildiğinde, geride büyük yıkım bırakmış, Filistin Sivil Savunma Ekipleri, yüzlerce Filistinlinin cesedine ulaşmıştı. Yaklaşık 8 bin kişinin ise Han Yunus'ta enkaz altında olduğunun değerlendirildiği bildirilmişti.

Han Yunus'taki Nasır Hastanesinin bahçesindeyse 300'den fazla cesedin gömüldüğü toplu mezara ulaşıldığı açıklanmıştı.

İsrail ordusu, temmuz sonunda yeniden Han Yunus'a kara saldırısı başlatmış yaklaşık bir hafta sonra bölgede daha fazla can kaybı ve yıkım bırakarak çekilmişti.

İşte dakika dakika Filistin ile İsrail arasında yaşananlar:

23:50 İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nde düzenlediği saldırıda gazeteciler Tamim Ebu Muammer ve Abdullah el Suveyşi hayatını kaybetti.

23:39 Almanya'da mahkeme, Filistinli bir baba ve oğlunun hükümetin İsrail'e silah ihracatını yasaklamaya yönelik açtığı davada davacılar aleyhine karar verdi.

23:25 İsrail'in Gazze Şeridi'nde bir eve düzenlediği hava saldırısı sonucu 3'ü çocuk en az 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği bildirildi.

23:04 İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail'in soykırım savaşı altındaki Gazze Şeridi'nde zorla yerinden edilen Filistinlilerin yaşadığı insani dramı yansıtan görüntülerle Lübnan halkına mesaj verdi.

22:25 Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ordusunun çarşamba günü açıkladığı son tahliye kararından sonra en az 60 bin Filistinlinin Gazze'nin batısındaki bölgelere sığınmış olabileceğini belirtti.

21:31 Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), arabulucu ülkeler ABD, Mısır ve Katar'ın İsrail ile Hamas arasında esir değişimi ve Gazze Şeridi'nde ateşkes için müzakereleri başlatma çağrısına destek verdiğini açıkladı.

18:24 Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD, Mısır ve Katar'ın Gazze Şeridi'nde ateşkes müzakerelerini yeniden başlatma çabalarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Gazze'de hemen bir ateşkese ihtiyacımız var. Bu, hayatları kurtarmanın, barış umudunu yeniden canlandırmanın ve rehinelerin geri dönüşünü sağlamanın tek yolu" dedi.

17:50 İsrail savaş uçakları, Lübnan'ın güneyindeki Ayta ash Shab köyünü vurdu.

17:45 Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, arabulucu ülkeler ABD, Mısır ve Katar'ın İsrail ile Hamas arasında esir değişimi ve Gazze Şeridi'nde ateşkes için müzakereleri başlatma çağrısına desteğini ifade etti.

17:00 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentinin batısında "güvenli insani bölge" olarak sınıflandırdığı El-Mevasi bölgesini ve kentin doğusunda bir evi hedef alan saldırılarında 2'si çocuk en az 10 kişi hayatını kaybetti.

16:50 Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, 7 Ekim'den önce ve sonra İsrail'e silah sağlamadıklarını belirtti.

16:46 Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Örgütü (Euro-Med), İsrail ordusunun yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı okulları sistematik bir şekilde bombalayarak Gazze'yi boşaltmaya çalıştığını belirtti.

16:38 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD, Mısır ve Katar'ın 'İsrail ile Hamas'ı 15 Ağustos'ta Doha veya Kahire'de müzakerelere yeniden devam edip, ateşkes anlaşmasının daha fazla geç kalınmadan uygulanması' çağrısına destek verdi.

15:10 İşgalci İsrail, Filistinli tutuklulara yönelik ziyaret yasağını bir ay daha uzattı

14:51 Hizbullah Hareketi, Lübnan'ın güneyinden İsrail'in sınırda yer alan askeri hedeflerine saldırılar düzenledi

14:22 Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, "2 milyon Gazzelinin açlıktan ölmesinin haklı olabileceğini" ima eden aşırı sağcı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'i şiddetle kınadı.

13:30 UNICEF: Gazze'deki acımazsız savaş binlerce çocuğa dehşeti yaşatmaya devam ediyor

13:05 İsrail ile çatışan Hizbullah, 2 mensubunun öldürüldüğünü duyurdu

12:04 İsrail, Gazze Şeridi'nde esir takası ve ateşkes anlaşmasını görüşmek üzere 15 Ağustos'ta müzakere heyeti göndereceğini duyurdu

11:45 İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde, Birleşmiş Milletler (BM) çalışanı 205 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi

11:02 İsrail ordusu, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a yeniden kara saldırısı başlattığını duyurdu.

09:43 ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde ülkesinin İsrail'in savunmasına verdiği desteği sürdüreceğini bildirdi.

05:13 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin orta ve kuzey bölgelerinde düzenlediği hava saldırılarında en az 8 sivilin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi

01:55 Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Macron'la Gazze'de ateşkes çabalarını görüştü

00:56 ABD, Mısır ve Katar, Gazze Şeridi'nde ateşkesin sağlanması ve esir değişimi için 15 Ağustos'ta Kahire veya Doha'da müzakereleri yeniden başlatma çağrısı yaptı

00:26 Hamas, İsrail savaş uçaklarının Gazze kentinde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı 2 okulu bombalayarak savunmasız sivilleri yok etmeyi, yerinden etmeyi ve korkutmayı amaçladığını belirtti