11 Eylül 2024 Çarşamba / 8 RebiülEvvel 1446

Soykırımcı İsrail Gazzelileri sıkıştırdığı El-Mevasi'ye saldırdı: Şehitler var

Soykırımcı İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik başlattığı havadan, denizden ve karadan saldırılar 315 gündür aralıksız devam ediyor. İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinin batısında yer alan El-Mevasi bölgesinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırına düzenlediği saldırıda 3'ü çocuk 4 Filistinli şehit oldu.

16 Ağustos 2024 Cuma 07:18 - Güncelleme:
Soykırımcı İsrail Gazzelileri sıkıştırdığı El-Mevasi'ye saldırdı: Şehitler var

İşgalci İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine kara, hava ve denizden yürüttüğü saldırılar, ardında ölü ve yaralıların yanı sıra büyük yıkımlar bırakarak 315. gününde sürüyor.

SOYKIRIMCI İSRAİL, GAZZELİLERİ SIKIŞTIRDIĞI EL-MEVASİ'YE SALDIRDI

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinin batısında yer alan El-Mevasi bölgesinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırına düzenlediği saldırıda 3'ü çocuk 4 Filistinli şehit oldu.

Sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusu, El-Mevasi bölgesinde Sınır Tanımayan Doktorlara (MSF) ait kurumun yakınlarındaki yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı çadırı bombaladı.

Saldırıda biri kadın, 3'ü çocuk 4 Filistinli şehit oldu.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş 1 milyondan fazla Filistinliyi sıkıştırdığı ve "insani bölge" olduğunu iddia ettiği El-Mevasi'nin bazı kısımlarına saldırı başlatacağını duyurarak buradaki Filistinlerden bir kez daha göç etmelerini istemişti.

- İSRAİL, EL-MEVASİ'NİN "GÜVENLİ OLDUĞUNU" İDDİA ETMİŞTİ

İsrail ordusu, 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nde kuzey bölgelerden başlattığı zorunlu göçü güneyde yer alan Han Yunus'a ve sonrasında da yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı Refah'a saldırarak sürdürmüştü.

Han Yunus ve Refah'a saldırılar sırasında İsrail, buradaki Filistinlilerden "güvenli olduğunu" iddia ettiği El-Mevasi'ye gitmelerini istemişti.

Deyr el-Belah, Han Yunus ve Refah bölgeleri arasında yer alan Akdeniz kıyısındaki El-Mevasi, altyapının bulunmadığı, yapılaşmanın oldukça az olduğu bir bölge.

İsrail'in saldırılarından kaçan Filistinliler, çaresizlik içinde buradaki derme çatma çadırlarda hayata tutunmaya çalışıyor.

İşte dakika dakika Filistin ile İsrail arasında yaşananlar:

17:32 Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, hükümet yetkililerinin ateşkes görüşmelerinde bugün ortaya konulan şartlar çerçevesinde anlaşmayı sonuçlandırmak amacıyla önümüzdeki günlerde Kahire'de yeniden bir araya geleceği bildirildi.

17:21 Fransa, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin, işgal altındaki Batı Şeria'da Cit köyüne düzenleyip bir Filistinliyi öldürdüğü, çok sayıda ev ve aracı ateşe verdiği saldırıları şiddetle kınadı.

16:58 Filistinli bir yetkili, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ürdün Vadisi'nde yaşayan ve 14 aileden oluşan "Ummu'l Cemal" topluluğunun Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırıları sonucu göç etmek zorunda kaldığını söyledi.

15:27 Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide, İsrail'in "iki devletli çözüme" ulaşma çabalarını baltaladığını belirtti.

15:11 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de çocuk felci aşılama kampanyasının ilk turunun ağustos sonunda veya eylülde başlatılmasını beklediklerini bildirdi.

14:32 Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Filistin topraklarını gasbeden İsrailli yerleşimcilerin, işgal altındaki Batı Şeria'da Cit köyüne düzenlediği saldırıları kınayarak, bu şiddete imkan veren ve aralarında hükümet yetkililerinin de olduğu bazı isimlere yaptırım uygulanması teklifinde bulunacağını bildirdi.

14:22 - İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırılarıyla Filistinlilerin yaşadığı insanlık felaketi derinleşiyor. Batı Şeria'nın kuzeyindeki Kalkilya'ya bağlı yaklaşık 3 bin 500 nüfuslu Filistinli Cit köyü, Filistinlilerin topraklarını gasbeden fanatik İsrailli yerleşimcilerin son hedefi oldu. Bir kısmı silahlı 100 kadar İsrailli, perşembe akşamı Cit köyüne baskın düzenledi. Filistinliler, yerleşimcilerin tek tip üniforma giydiklerini, yüzlerine maske taktıklarını aktardı.

14:13 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Filistinliler bankalardaki şahsi hesaplarına ulaşmakta zorluk yaşıyor.

13:37 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus kentinin batısında yer alan El-Mevasi bölgesinde yerinden edilen Filistinlilerin çadırına düzenlediği saldırıda 3'ü çocuk 4 Filistinli şehit oldu.

12:33 Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde gidecek bir yerleri olmadığı için aileler arasında korkunun bir kez daha yayıldığını belirtti.

12:28 Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Kurban Bayramı'nda kesim ve paketleme işlemi yapılarak Mısır'da soğuk hava depolarında muhafaza edilen kurban etlerinin Gazze'ye ulaştırıldığını bildirdi.

12:24 Kanada Uluslararası Kalkınma Bakanlığı, ülkesinin destekleriyle Gazze Şeridi'nde yapılan ve "Kanada Su Kuyusu" olarak bilinen bir su tesisinin İsrail ordusu tarafından tahrip edilmesine ilişkin soruşturma başlatılması çağrısında bulundu.

12:16 İsrail'de yapılan bir anket, Gazze'ye saldırıların başladığı 7 Ekim 2023'ten bu yana Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Gazze'de saldırıların şiddetini artırması ve Lübnan'da gerilimi tırmandırmasına rağmen, öncülük ettiği sağ kesimin ikinci kez ülkede popülaritesini az farkla da olsa artırdığına işaret ediyor.

12:12 İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırısında 1 kişinin öldüğü, 1 kişinin yaralandığı belirtildi.

11:58 Soykırımcı İsrail ordusu defalarca yerinden ettiği Gazzelilerin 1 milyondan fazlasını sıkıştırdığı El-Mevasi'nin bazı yerlerine saldırı başlatacağını ilan edip buradan da çıkmalarını istedi.

11:18 Kanada Yüksek Mahkemesi yargıcı, İsrail'in Filistinli sivillere saldırılarını protesto etmek amacıyla Britanya Kolumbiyası eyaletindeki Vancouver Island Üniversitesinin kampüsünde kurulan kampın dağıtılması için protestoculara 3 gün süre verdi.

09:59 Eski ABD Başkanı ve kasımdaki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile telefonda görüştüğüne yönelik önceki gün ortaya atılan iddialar üzerine, 26 Temmuz'dan bu yana Netanyahu ile görüşmediğini açıkladı.

09:29 İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerine gece boyunca düzenlediği saldırılarda en az 8 Filistinlinin şehit olduğu, çok sayıda Filistinlinin yaralandığı bildirildi.

05:22 ABD yönetimi, Filistin topraklarını gasbeden İsrailli yerleşimcilerin, işgal altındaki Batı Şeria'da Cit köyüne düzenlediği, bir Filistinliyi öldürdüğü ve çok sayıda ev ve aracı ateşe verdiği saldırılara "kabul edilemez" diyerek tepki gösterdi.

04:44 Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın TBMM Genel Kurulunda yaptığı ve önemli açıklamalarda bulunduğu hitabı Arap basınına geniş bir şekilde yansıdı.

04:04 İran Dışişleri Bakan Vekili Ali Bakıri, Doha'da dün başlayan ateşkes görüşmelerine ilişkin, İsrail'in Gazze'de işlediği soykırım suçlarının durdurulması için diplomatik girişimler dahil olmak üzere ortak çabalara devam edilmesinin önemini vurguladı.

02:40 Hamas, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin, işgal altındaki Batı Şeria'da Cit köyüne düzenlediği, bir Filistinliyi öldürdüğü ve çok sayıda ev ve aracı ateşe verdiği saldırıyı kınadı.

01:37 Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari, Katar'ın başkenti Doha'da dün başlayan Gazze'de ateşkes görüşmelerinin bugün de devam edeceğini açıkladı.

01:32 Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, İran Dışişleri Bakanı Vekili Ali Bakıri ile İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanmasına yönelik çabaları görüştü.

01:04 Hamas, Katar'ın başkenti Doha'daki ateşkes ve esir takası müzakerelerine Gazze'deki savaşı sonlandırmayı amaçlayan stratejik bir perspektiften baktıklarını belirtti.

01:00 Katar'ın başkenti Doha'da İsrail ile Hamas arasında esir takası yapılması ve Gazze Şeridi'nde ateşkese varılması için bugün yapılan müzakerelerin iyi geçtiği aktarıldı.

- ⁠İSRAİL'İN GAZZE'Yİ İŞGALİNDE 7 EKİM SONRASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme" gerekçesiyle İsrail'e 7 Ekim 2023'te kapsamlı saldırı düzenledi.

İsrail, 7 Ekim'deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 314'ü çocuk, 10 bin 980'i kadın olmak üzere 40 bin 5 Filistinli öldü, 92 bin 401 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne saldırılarının başladığı 7 Ekim'den bu yana 330'u karadan işgal sürecinde olmak üzere 690 askerinin öldüğünü, 10 bin 56 askerinin yaralandığını duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım 2023'te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan "insani ara" da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail askerleri ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında 629 Filistinli hayatını kaybetti.