13 Mart 2025 Perşembe / 14 Ramazan 1446

Soykırımcı İsrail'in saldırılarında şehit olan Filistinlilerin sayısı 48 bin 219 oldu

Soykırımcı İsrail'in Gazze'deki saldırılarında şehit olan Filistinlilerin sayısı 48 bin 219'a yükseldi.

HABER MERKEZİ11 Şubat 2025 Salı 07:49 - Güncelleme:
Soykırımcı İsrail'in saldırılarında şehit olan Filistinlilerin sayısı 48 bin 219 oldu

İsrail'in 471 gün aralıksız devam eden saldırılarının ardından ateşkese varılan Gazze Şeridi'nde, son 24 saatte 8'i enkaz altından çıkarılan 11 Filistinlinin naaşı hastanelere nakledildi.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin 22. gününde İsrail ordusunun saldırıları sonucu ölenler ve yaralananlarla ilgili son bilgileri paylaştı.

Son 24 saatte hastanelere 11 kişinin cansız bedeni ile 10 yaralının ulaştığı aktarıldı. Hayatını kaybedenlerin 8'inin enkaz altından çıkarıldığı belirtildi.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana düzenlediği saldırılarda yaşamını yitiren Filistinlilerin sayısı 48 bin 219'a, yaralıların sayısı ise 111 bin 665'e çıktı.

İşte dakika dakika Filistin ile İsrail arasında yaşananlar:

15:41 İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'ndeki Netzarim Koridoru'ndan çekilmesiyle bölgede geri dönen Filistinliler, yaşadıkları yerin yerle bir olmuş manzarası karşısında şoka uğradı.

14:21 Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı üzerinden hasta ve yaralıların çıkışını kasten engellediğini bildirdi.

14.19 Almanya'daki Sahra Wagenknecht İttifakı-Anlayış ve Adalet İçin (BSW) Partisi, Gazze'de hayatını kaybeden Filistinlileri anmak için Almanya Federal Meclisi'nde saygı duruşunda bulunulmasını talep etti.

14.02 Gazze'de ateşkes ve esir takası anlaşmasının akıbetinin konuşulacağı İsrail güvenlik kabinesi başladı.

12.33 Filistinli gruplar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'yi işgal ve satın alma planının Filistin halkının topraklarından sökülüp atılmasını hedefleyen bir savaş ilanı anlamına geldiğini belirtti.

12.19 İsrail'de ana muhalefet partisi Gelecek Var'ın lideri Yair Lapid, Hamas'ın 15 Şubat'ta gerçekleştirilmesi beklenen esir takasını askıya almasından Başbakan Binyamin Netanyahu'nun sorumlu olduğunu söyledi.

12.10 Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Gazze'de çatışmaların yeniden başlamasını önlemek gerektiğini", aksi takdirde bunun, "büyük trajediye yol açacağını" belirtti.

11.29 Afganistan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Filistin devletinin Suudi Arabistan topraklarında kurulması yönündeki açıklamasını kınadı.

11.11 Uluslararası hukukçulara göre, ABD Başkanı Donald Trump'ın Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) yönelik imzaladığı yaptırım kararnamesi, küresel adalet sistemine ve Mahkemenin geleceğine yönelik ciddi tehdit oluşturuyor.

10.25 ABD'li Senatör Bernie Sanders, ABD Başkanı Donald Trump'ın "gayrimenkul" olarak gördüğü Gazze'nin milyarder turistler için değil Filistin halkı için yeniden inşa edilmesi gerektiğini belirtti.

09.41 İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki saldırılarını 21. gününde sürdürüyor. Görgü tanıklarının aktardığına göre, İsrail ordusuna ait insansız hava araçları (İHA) Cenin Mülteci Kampı'nda yoğun uçuş yapıyor. Ordu güçleri Cenin kentinin Eş-Şarki Mahallesi'ne baskın düzenlerken, keskin nişancıları da Filistinlilerin evlerinin çatılarına yerleştirildi.

06.06 ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati ile yaptığı görüşmede "Gazze'nin yönetimi ve güvenliği için çatışma sonrası planlamada yakın işbirliğinin önemine" vurgu yaparak, "Hamas'ın Gazze'yi bir daha asla yönetemeyeceğini ve İsrail'i tehdit edemeyeceğini" ifade etti.

04.43 Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) İcra Komitesi Genel Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh, Gazze Şeridi'ni yönetecek komitenin kurulmak üzere olduğunu ve Filistin yönetimine bağlı olacağını söyledi.

03.08 ABD Başkanı Donald Trump, Gazze'deki tüm esirlerin cumartesi günü öğle vaktine kadar serbest bırakılmaması halinde ateşkesin iptal edilmesi gerektiğini söyleyerek, "Sonra kıyamet kopsun" ifadesini kullandı.

02.51 İsrail basını, Gazze Şeridi'ndeki ateşkese arabulucu ülkelerin, İsrail'in anlaşmanın ikinci aşamasına ilişkin müzakerelerin ertelemesi sebebiyle "kızgın" olduğunu yazdı.

01.43 Hamas'ın İsrail'in ateşkes anlaşmasındaki ihlallerini gerekçe göstererek bir sonraki esir takası turunu askıya aldığını açıklamasının ardından İsrail ordusu, Gazze Şeridi çevresinde teyakkuz halini artırdığını, takviye yaptığını, Güney Cephesi Komutanlığında savaşçı ve operasyonel birliklerinin izinlerini iptal ettiğini duyurdu.

01.34 İsrail'de yüzlerce kişi Hamas ile yapılan esir takası anlaşmasının tamamlanması ve Gazze'de tutulan İsrailli esirlerin geri getirilmesi talebiyle gösteri düzenledi.

- HAMAS İLE İSRAİL ARASINDAKİ ATEŞKES VE ESİR TAKASI ANLAŞMASI

Hamas ile İsrail arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşması 19 Ocak Pazar günü TSİ 12.15'te yürürlüğe girmişti.

Anlaşma kapsamında 27 Ocak Pazartesi günü, Netzarim Koridoru Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin güneyden kuzeye geçişine açılmıştı.

Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki Refah Sınır Kapısı, İsrail ordusunun 8 ay süren işgalinin ardından 1 Şubat'ta hasta ve yaralıların tahliyesi için açılmıştı.

Esir takasının ilk beş turunda, İsrail hapishanelerindeki 766 Filistinli esir ile Gazze'deki 16 İsrailli ve 5 Taylandlı esir serbest bırakılmıştı.

Üç aşamadan oluşacak ateşkes anlaşmasına göre, 42 günlük birinci aşamada toplam, 1900'ün üzerinde Filistinli esir ve 33 İsrailli esirin serbest bırakılması bekleniyor.