22 Kasım 2024 Cuma / 21 CemaziyelEvvel 1446

ABD'de araştırma yapıldı: Rusya ve NATO, Avrupa’da savaşırsa ne olur?

ABD basını, “NATO’nun Doğu Cephe Savunma Hattının Güçlendirilmesi” başlıklı bir araştırma üzerine temellendirdiği haberinde, Rusya’nın Baltık Devletleri’ne yönelik olası bir işgal girişimine karşı NATO’nun atması gereken adımları yazdı. İşgal senaryosuna göre Polonya’yı kilit ülke olarak belirleyen haber, ABD’nin bölgeye tam teşekküllü ve kalıcı bir -Polonya Cumhurbaşkanı Duda’nın deyimiyle- “Trump Hisarı” inşa etmesini öngörüyor.

TM Dijital Haber Merkezi26 Mart 2019 Salı 07:00 - Güncelleme:
ABD'de araştırma yapıldı: Rusya ve NATO, Avrupa’da savaşırsa ne olur?
 Rusya’nın Baltık Devletleri’ne saldırırsa NATO ne yapar? ABD Strateji ve Bütçe Değerlendirme Merkezi (CSBA), “Rusya’nın Baltık Devletleri’ni işgal etmesinin önüne geçilmesi için Polonya’nın askeri gücünün artırılmasını ve ülkeye ABD askeri konuşlandırılmasını” öngören “NATO’nun Doğu Cephe Savunma Hattının Güçlendirilmesi” başlıklı bir çalışma hazırladı.
 
Polonya askerinin ABD varlığıyla güçlendirilmesinin Varşova yönetimine NATO’nun doğu sınırlarını koruma noktasında büyük bir özgüven vereceğini söyleyen çalışmayı hazırlayan CSBA araştırmacıları, “NATO henüz müdahale edemeden Rusya’nın Estonya, Letonya ve Litvanya’yı kuşattığı bir senaryo” üzerinde çalıştı.
 
Bu durumun Batılı müttefiklerin önüne iki yol çıkaracağını söyleyen araştırmacılar, “ya Moskova’nın işgalini kabul edeceklerini ya da bu toprakları özgürleştirmek için karşı hamle yapacaklarını” belirtti.
 
“AVRUPA’NIN JEOPOLİTİK DÜZENİ DEĞİŞİR”
 
Avrupa topraklarında Rusya’ya karşı ufak bir savaşın bile kaybedilmesinin NATO’nun birlikteliği için ölümcül sonuçları olacağı sonucuna varan araştırmacılar, söz konusu çalışmada, “Özellikle NATO’nun başarısız bir askeri girişimi sonucunda ulaşılan bir Rusya oldubittisi, Avrupa’nın jeopolitik olarak yeniden düzenlenmesinin ötesinde, ABD’nin Avrupa ve Hint-Pasifik bölgesindeki müttefikleri nazarında itibarını zedeleyecektir.” ifadelerine yer verdi.
 
“COĞRAFYA, NATO’NUN LEHİNE DEĞİL”
 
Bu durumun “işgalin önüne nasıl geçilebileceği ya da işgal olursa buna nasıl karşılık verileceği” sorusunu doğurduğunu yazan National Interest dergisi, coğrafyanın NATO’nun lehine olmadığını belirterek, “Baltık Devletleri, Rusya’nın batı sınırında, Rusya’ya ait askeri üslerin, depoların ve takviye birliklerin hemen yanında yer alıyor. NATO güçleri ise Batı Avrupa’da ve ABD’de bulunuyor. Art arda kalkacak Rusya füzeleri, NATO’nun kara, hava ve deniz hareketlerini Batı Avrupa’ya ve Atlantik Okyanusu’na hapseder; ki bu da Rusya karşısındaki Baltık Devletleri’ne ihtiyaç duydukları desteğin önünü keser.” satırlarına yer verdi.
 
“TAM TEŞEKKÜLLÜ BİR “TRUMP HİSARI” İNŞA EDİLMELİDİR”
 
Polonya’daki ABD varlığı, birtakım destek birimlerinin yanı sıra, geçici üslerde konuşlu bir tümenin sürekli dönüşümüyle sağlanıyor. Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise, “Trump Hisarı” diye adlandırdığı kalıcı bir üs talep ederek, ABD’nin ülkesindeki varlığını daimi kılmak istiyor.
 
CSBA araştırmacıları, tam teşekküllü bir ABD bölüğü kurulması için, “bir birlik karargâhı, iki zırhlı tugay, bir piyade taburu, bir topçu taburu, hava savunma birimleri, bir savaş helikopteri tugayı ve mühendisler, elektronik harpçiler ile lojistik birimlerinden oluşan destek ekipleri” sağlanması gerektiğini belirtti.
 
“POLONYA KİLİT ROL ÜSTLENİYOR”
 
Bu savunma şemasıyla Polonya’nın küçük bir NATO üyesi olmaktan çıkıp Doğu Avrupa’nın korunmasında kilit rol üstleneceğini yazan National Interest, örnek olarak, Polonya kuvvetlerinin Baltık sahilinde bulunan Kaliningrad’daki Rus kuşatmasının üstesinden gelebilecek bir güce ulaşacağını aktardı.
 
Rusya’nın Kaliningrad’dan Litvanya’ya uzanan bir köprüyü kuşatmaya çalıştığı bir senaryoda Polonya kuvvetlerinin buna nasıl karşılık verebileceğini tartışan CSBA araştırmacıları, şu satırları kaleme aldı:
 
“Böylesi bir senaryoda, Polonya ordusu, doğu ve kuzeydoğu topraklarını Rus saldırılarına karşı savunabilmesinin yanı sıra NATO takviye kuvvetlerinin Polonya’dan çatışma bölgesine intikal hareketlerini sağlayabilecek iletişim hatlarının onarım ve koruma işlemlerini yapabilecektir. Aynı zamanda, Polonya kuvvetleri istihbarat, gözetleme ve keşif birliklerini intikal ettirebilecek ve Rusya’nın Kaliningrad ve Belarus’taki “geçişe kapatma/alan hakimiyeti” kabiliyetlerine uzun menzilli saldırılar gerçekleştirebilecektir.”
 
“SOVYET KALINTISI SİLAHLAR YENİLENMELİ”
 
Bunların sağlanabilmesi için Polonya ordusunun hazırlığının yanı sıra hassas silahlarının, elektronik harp silahlarının ve istihbarat, gözetleme ile keşif kabiliyetlerinin geliştirilmesi gerektiğini yazan araştırmacılar, “Polonya, artık yaşlanmakta olan Sovyet kalıntısı teçhizatlarını mümkün olan en hızlı şekilde yüksek yoğunluklu modern silahlarla yenilemeli ve diğer NATO kabiliyetleriyle entegre hale gelmelidir.” satırlarına yer verdi.