22 Ocak 2025 Çarşamba / 23 Recep 1446

Yerli üretime tam destek

MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal, “Yerli üretimin ve yerli malı kullanımının artırılarak, yapılacak reformlar ile teşviklerin ve desteklerin verilip milli bir proje haline getirilmesi konusu önemsenmelidir” dedi.

19 Ağustos 2017 Cumartesi 07:00 - Güncelleme:
Yerli üretime tam destek

MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal ve Yönetim Kurulu Üyeleri, OSTİM Yönetim Kurulu Üyeleriyle OSTİM Başkanı Orhan Aydın’ın ev sahipliğinde bir araya geldi.

Ankara ekonomisinin ve sanayisinin konuşulduğu toplantının açılış konuşmasını yapan OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, MÜSİAD Ankara’nın, Başkentin ekonomisine, ticaretine ve sivil toplum kuruluşlarına ciddi yansımaları olduğunu ifade ederek, “Ankara’daki birçok projede MÜSİAD Ankara’nın imzası var. MÜSİAD Ankara’nın gayretlerinden aldığımız ilhamla OSTİM’de enerji santrali kurduk’’ dedi. Her zaman MÜSİAD Ankara’nın yanında olduklarını belirten Aydın, ‘’Bir ülkeyi güçlü yapan, üretim gücüdür. Başkalarının tasarladığını üretmek güç kazandırmaz. Bilgiyi ve teknolojiyi üretime çevirmek gerekir. Kendi yaptığımız ürünleri önemsemezsek, yabancıların ürettiği ürünlerle kalkınmamızı sürdüremeyiz” dedi.

YERLİ KULLANDIRILMALI

MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal da, “Ankara’nın Türkiye ihracatındaki payı ortalama yüzde 5 seviyelerinde. Bu rakam Ankara’mıza yakışmıyor. Üreticiler, sanayiciler ve iş adamları olarak; ihracata yönelik üretimi artırarak yeni pazar arayışlarına girmeliyiz” şeklinde konuştu. Üretmek ve ihracatı artırmak için her türlü çabayı sarf ettiklerini ifade eden Erdal, “Türkiye’de yüksek hızlı tren ve metro çalışmaları gibi projeleri hayata geçirirken bu teknolojileri ithal etmek yerine yerli firmalarımız üstlenmelidir. İhale şartnamelerinde ve sözleşmelerinde belirtilen yerlilik oranı inisiyatife bırakılmayacak kadar önemli bir konu. Savunma sanayi sektöründeki ihalelerde yüzde 15’lik yerlilik avantajı gibi uygulamalar diğer sektörlere de uygulanmalıdır’’ diye konuştu.

Anadolu Raylı Ulaşım Sistemler Kümelenmesi Koordinatörü Dr. İlhami Pektaş ise milli sanayinin kurulması için kararlı bir devlet politikasının şart olduğunu ve ihaleyi kazanan firmaların yerlilik şartlarını yerine getirmesinde sıkı bir devlet kontrol mekanizmasının olması gerektiğini vurguladı. Pektaş, “Hesaplamalara göre 2023 yılına kadar 700 milyar Euro’luk bir kamu alımı yapılacak ve bu kamu alımı ulaştırma, enerji, bilişim, haberleşme, sağlık, savunma ve havacılık sektörleri ile belediyelerin aldığı tüm kamu alımlarından oluşacak. Eğer burada sadece yüzde 51 yerli şartı getirilirse minimum 360 milyar Euro ülkemizde, sanayicimizde kalacak, cari açık azalacak, sanayimiz canlanacak, istihdam sorunu çözülecek, ihracat artacak ve ülkemiz dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisine girebilecek” şeklinde konuştu.